fredag 2 mars 2018

Lars är lol

Länk till adlibris och bokus
Amanda har sett fram emot att börja sexan. Då är man störst på skolan och då får man ta hand om en förstaklassare som man har som fadderbarn. Men fröken har ett speciellt uppdrag till Amanda. Det ska börja en ny kille i klassen, Lars, och Lars har Downs syndrom och kan enligt fröken behöva någon som tar lite extra hand om honom. Och eftersom Amanda, enligt fröken, är en ansvarstagande tjej så är det hon som får uppdraget att vara Lars fadder.

Amanda känner sig knappast hedrad över uppdraget, hon hade mycket hellre fått en gullig förstaklassare som fadderbarn, och att försöka ta hand om någon som, enligt Amanda själv, hela tiden behöver räddas från att göra bort sig är inte lätt eftersom det i sin tur betyder att Amanda själv skämmer ut sig. För även om hon kanske inte egentligen bryr sig så himla mycket om vad Christina och Anna som hela tiden fotar allt och alla med sina mobiler, tycker så bryr hon sig verkligen om vad Adam tycker om henne.

Till hennes egen förvåning så funkar dock allting väldigt bra, åtminstone till en början, och hon och Lars blir faktiskt riktigt bra kompisar. Därför blir också Amandas svek desto större när hon får kännedom om att Christina och Anna har en blogg, Retardedmuch, på vilken de lägger ut mindre smickrande bilder på Lars, för istället för att säga till någon vuxen om bloggen faller hon själv för grupptrycket och bidrar med fler bilder till bloggen. Och detta gör Amanda trots att hon vet att det är fel och trots att hon vet att Lars kommer att hata henne om det kommer fram.

Jag kan så klart inte låta bli att bli upprörd över Amandas agerande, och samtidigt kan jag på ett sätt förstå henne. Det handlar om den ständiga frågan om att vilja vara i ett sammanhang och bli omtyckt av andra eller ha mod nog att göra det man själv innerst inne tycker är det rätta. Lars är lol är norska författaren Iben Akerlies debutbok som gjort succé i hemlandet. Tonen är  humoristisk och lättsam, men ämnena som berättelsen tar upp med mobbing, grupptryck och att vara annorlunda är av betydligt tyngre karaktär. Här finns en hel del att diskutera och samtala kring, inte minst kring nätmobbing och grupptryck, varför boken lämpar sig väl som högläsningsbok eller gruppläsning i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar