tisdag 4 april 2017

Pest och kolera

Länk till adlibris och bokus
Pest och kolera. Historiens värsta farsoter är en intresseväckande medicinhistorisk faktabok, i vilken vi får läsa och lära oss mer om inte bara pest och kolera utan även fyra andra pandemiska farsoter samt några medicinska hjältar såsom Louis Pasteur eller Florence Nightingale. Det berättas om spetälska, smittkoppor, tuberkulos och Spanska sjukan och författarna berättar om hur smittorna spreds, hur man trodde sig kunna bota dem - allt från åderlåtning till tokigheter som att klä sig i röda kläder eller hur man skulle skydda sig mot farsoterna på olika vis. Det går så klart att skratta åt all vidskepelse som rådde förr, men under en tid då man inte kände till något om virus, bakterier eller hygien och då det inte fanns några botemedel så förlitade man sig antingen på Gud eller så var man villig att testa metoder och botemedel som vi idag hade avfärdat som ren skrock.

Nina och Magnus Västerbro blandar anekdoter med ren fakta och allt ramas in med Johan Egerkrans snygga illustrationer. Det är snyggt, intressant och jag läser med stor behållning även om jag kan tycka att det ibland känns tvivelaktigt och något förenklat med de många anekdoterna. Men för målgruppen så blir det så klart kittlande och fascinerande läsning.

Det enda jag saknar är tydligare ordförklaringar. Det hade till exempel varit bra om svårare ord som epidemi, pandemi eller inkubationstid varit möjliga att slå upp. Nu förklaras visserligen de flesta ord, men inte alltid direkt. Någon gång kommer inte förklaringen på ett ord förrän i ett kapitel senare, vilket känns som en liten miss. Jag hade faktiskt också gärna velat lära mig lite mer om hur några av sjukdomarna yttrar sig. Sjukdomsförloppet hos en pestsmittad nämns knappt alls. Men på det hela taget ger jag Pest och kolera ett gott omdöme. Superbra också att Natur&kultur gjort en lärarhandledning som man kan ladda ned gratis från deras hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar