lördag 30 augusti 2014

Männen med rosa triangel

Finns på adlibris och bokus
Männen med rosa triangel skriven av pseudonymen Heniz Heger gavs första gången ut i 1972, en svensk översättning kom 1984. Förra året kom boken ut på nytt, den här gången med ett specialskrivet förord av Jonas Gardell.

Josef Kohout är mannen med rosa triangel, vars berättelse vi får ta del av. Den 22-årige Josef grips hemma i Wien av Gestapo och sätts i fängelse i ett halvår för förmodade och upprepade homosexuella handlingar, något som enligt lag var förbjudet vid den här tiden (och som skulle fortsätta att vara straffbart i Österrike fram till 1971). Efter avtjänat straff får Josef veta att han, istället för att bli frisläppt, ska placeras i koncentrationsläger. Placerad i först Sachsenhausen och senare förflyttad till Flossenbürg, hamnar han och de andra homosexuella "förbrytarna", fångarna med rosa trianglar på sina fångskjortor, allra längst ned i lägerhierarkin. Men Josef lär sig snart hur den rosa triangeln också kan fungera som en biljett till skydd och mer mat; genom att bli en överordnad fånges älskare har han en bättre chans att överleva. Men han riskerar samtidigt att bli misshandlad till döds om lägervakterna kommer på honom.

Männen med rosa triangel skildrar flera ohyggliga scener med sadistiska SS-vakter och det mesta känns igen från andra vittnesskildringar. Behållningen med Männen med rosa triangel är självklart att den ger de homosexuella koncentrationslägerfångarna en röst och upprättelse. Men annars är just den här vittnesskildringen för mycket för mig. Vidrigheterna tar aldrig slut. Och hur föraktfullt det än känns att skriva dessa tankar så kan jag inte låta bli: Herregud vad promiskuöst det var i lägren! Jag kan bara inte föreställa mig att det förekom så mycket sex fångarna emellan, vilket det enligt Josef faktiskt gjorde. Inte samtidigt med all svält och sjukdom? Jag menar absolut inte att förringa eller säga emot på något vis, men jag kan bara inte låta bli att tycka att det känns som om Heger spelar på den dåtida uppfattningen (minns att boken kom ut på 1970-talet) om homosexualitet som någon slags abnorm och pervers sexualdrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar