fredag 7 september 2012

Den dödes dotter

Många av Janne Lundströms böcker utspelar sig i Afrika, så även Den dödes dotter. Vi befinner oss troligtvis någon gång under tidigt 1900-tal någonstans i Ghana på Afrikas västkust som vid den här tiden var den brittiska kolonin Guldkusten.

Abena har blivit tvingad att passa sin tvåårige lillebror Akkor medan hon tvättar kläder nere vid floden. Hon har ingen lust att tvätta kläder, än mindre ta hand om sin lillebror, men eftersom hon redan en gång denna dag vredgat sin mamma, som alltsedan Abenas far dog varit både vresigare och strängare, vågar Abena inte annat än att lyda.

Medan Abena tar sig an de smutsiga kläderna sätter sig Akkor att leka i en uppdragen kanot som ligger vid strandbrynet. Men plötsligt är både kanoten och Akkor borta! Abena ser hur en skräckslagen Akkor i kanoten dras iväg med strömmarna och hon släpper alt hon har för händerna och rusar efter. Hon kan inte komma hem utan Akkor! Abena jagar efter kanoten som snart försvunnit ur sikte och nya faror lurar kring varje flodkrök. Krokodiler, giftormar, farliga forsar och strömmar. Människor hon möter på vägen är både skrämmande och hjälpsamma och Abena känner sig övergiven, utlämnad och ensam. Men över henne vakar hennes nyligen avlidne far och han försöker hjälpa sin dotter att välja rätt väg.

Den dödes dotter börjar riktigt spännande för att sedan tappa lite fart nånstans efter andra halvan, men eftersom Lundström lyckas engagera mig i Abenas karaktär så läser jag på med samma nyfikenhet. Och samtidigt som jag vill veta vad som händer så börjar jag irritera mig på Abena som bara tycks ställa till det för sig. Hon talar och handlar innan hon hunnit tänka och när hon väl har möjlighet att få hjälp så väljer hon att tiga. Men Abena förändras. Den dödes dotter är en utvecklingsroman i vilken Abena lär sig hantera sina rädslor och boken tar också upp Abenas sorgearbete och saknaden efter den avlidne fadern som hon stod väldigt nära. Så även om berättelsens tempo avtar så är detta en läsvärd bok som också ger en tidsskildring över det koloniala Afrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar