tisdag 20 december 2011

Rufus sista resa

Rufus vaknar upp på sjukhus, han har inget minne om vad som har hänt och han kan varken röra sig eller tala. Rufus egen kropp har blivit hans fängelse - det här är tusen gånger värre än att dö. Men tack vare en envis sjuksköterska går Rufus rehabiblitering ändå framåt. Hon kommer på sätt som Rufus kan kommunicera på och snart har hon provocerat fram reaktioner hos Rufus som får honom att inse att han faktiskt kan ta sig ur sitt fängelse om han bara vill. Men vill han det?

Man anar att Rufus varit med om något otäckt, det tisslas och tasslas bland sjukhuspersonalen, men ingen vill berätta för Rufus vad som har hänt. Rufus vet inte om han har ett liv värt att återvända till och han leker med tanken på att ge upp, sluta kämpa. Men så möter Rufus Paula, en hjärtsjuk tjej som väntar på transplantation. Och Rufus livslust vänder tillbaka. Tack vare Paula får hans liv mening igen, men när Rufus till sist får reda på vad det är han har varit med om och vad han orsakat, återvänder tvivlen. Kommer han att klara att gå vidare och finns det ett liv värt att kämpa för?

Anders Brundin har skrivit Rufus sista resa, utgiven av LL-förlaget. Det här är en tankeväckande bok om vad som driver folk till onda handlingar och Brundin kommenterar i slutet begreppet ondska vs godhet. Föds vissa människor onda? Och om en ond människa kan bli god, kan då en god människa bli ond?
Rufus sista resa har bra driv i sin handling, men jag är tveksam till kapitlet där Rufus och Paula har sex i en sjukhussäng. Nej, det är inte moraltanten i mig som talar, jag tycker bara inte att de utförliga beskrivningarna av sexakten tillför något till berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar