tisdag 6 december 2011

62 Dagar

Femtonårige Tom tillbringar sommarlovet på landet med familjen, precis som vanligt. Men det här sommarlovet blir inte lika somrigt, soligt och härligt som det brukar vara. Tom, Brorsan och de andra grabbarna som brukar hänga på landet och dra runt med sina moppar, drar pojkstrecken ett snäpp längre. Att sabotera traktens brevlådor är en sak, men när någon kommer på hur man kan förvandla en astråkig kväll till något stort så är det med en viss obehagskänsla som Tom hänger på.

När killarna sätter fyr på en korsformation utanför baptisternas tält blir det stora rubriker i lokaltidningen och polisutredning. Killarna blir intagna till förhör och risken för att åtal ska väckas är stor. Brorsan säger att brottsrubriceringen kommer att bli mordbrand, och då blir det fängelse. Tom mår riktigt dåligt av det hela, men sommaren ska bli än värre. Den förståndshandikappade Lassemiss, traktens byfåne, och den person som kan ha sett gänget starta branden utanför baptisternas tält, blir påkörd och dödad. Tom oroar sig över att det kan vara moppegänget som ligger bakom Lassemiss död och han blir allt mer skuldtyngd och olycklig.

Cilla Naumann har skrivit 62 dagar. Titeln anspelar på det 62 dagar långa sommarlovet som blir en obehaglig sommar fylld av grubblerier kring döden, skuld och ansvar. Boken har ingen rak kronologi och kapitlena hoppar mellan sommarens olika dagar, men det innebär inte att det skulle vara svårare att följa med i handlingen. Naumann binder enkelt ihop berättelsen med ett okomplicerat språk, vilket gör det lätt att följa med i berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar