måndag 14 november 2011

Vildhäxa

Vildhäxa - Eldprovet är första delen i en ny serie av fantasydrottningen Lene Kaaberböl. 12-åriga Clara Ask stoppas en morgon när hon ska till skolan av en enorm och obehaglig katt som flyger på Clara och klöser henne i ansiktet. Därefter ställer sig katten på Claras mage och slickar förnöjt i sig blodet från Claras sår. Det vill sig inte bättre än att såren blir infekterade och Clara blir svårt sjuk. Claras mamma vet inget bättre råd än att kontakta sin syster som hon brutit kontakten med. Moster Isa bor långt, långt bort från stan i ett litet hus ute i skogen tillsammans med både vilda och tama djur. Hos moster Isa får Clara den vård hon behöver, men hon får även veta att hon, liksom moster Isa tillhör släktet vildhäxor. Vildhäxor är ett släkte som lever i harmoni med naturen och som kan kommunicera med alla levande varelser.

Men Claras mamma vill inte veta av det som hon upplever som onormalt och hon vill inte heller inse att Clara kan ha ärvt sin mosters gåvor, och så fort Clara blivit frisk igen åker de tillbaka till stan. Men efter ytterligare en märklig incident står det klart att Clara måste flytta ut till sin moster för att lära sig att utveckla de magiska krafter hon besitter. Och det är bråttom, för den ondskefulla och fallna vildhäxan Kimera vill komma åt Clara och utmanar henne att göra Eldprovet, ett prov som även vana häxor fruktar att gå igenom.

Den här formen av realistisk fantasy, som utspelar sig i min egen värld och utan alltför många konstiga varelser gillar jag betydligt bättre än fantasyböcker som bygger upp hela världar kring dvärgar, alver och trollkarlar. Eldprovet är spännande och jag har inga svårigheter att identifiera mig med Clara. Bokomslaget till Eldprovet är för övrigt riktigt snyggt och lockar verkligen till läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar