tisdag 8 november 2011

Erebos

Ett datorspel cirkulerar på Nicks skola i London. Erebos heter det. Det har fått sitt namn efter grekisk mytologi, i vilken Erebos är mörkret personifierat. Och att mörkret härskar i Erebos värld råder det ingen tvekan om. Endast den som blir utvald får lov att ta del av spelet, men först måste man förbinda sig att följa ett antal regler som följer med spelet. Som spelare av Erebos får man bara en chans, sjabblar man bort den går det aldrig att börja om från början. Dör man så åker man ut, bryter man mot reglerna så åker man ut. Man får under inga omständigheter prata om spelet, speldeltagarna eller spelkaraktärerna, vare sig med vänner, familj eller aktiva speldeltagare och aldrig någonsin får man avslöja sitt rätta namn i spelet eller sin spelkaraktärs namn utanför spelet.

16-årige Nick vet inte riktigt vad som väntar honom första gången han stoppar in den piratkopierade dvd-skivan i sin dator, men precis som utlovat är spelet sanslöst bra och han sugs genast in i dess mörka värld. Spelet har en förmåga att interagera med sina spelare och på nåt vis vet Erebos vem du är utanför spelet, vad du har för intressen och kan till och med följa minsta steg du tar utanför spelplanen. Genom att utföra uppdrag i den verkliga världen kan man avancera i Erebos, bli starkare och mer uthållig och därmed få större chans att kämpa sig in i Den inre kretsen som består av de fem starkaste, modigaste och mest värdiga spelarna. Men det spelarna inte märker är att Erebos skickligt manipulerar sina deltagare och att Erebos enda mål är att döda.

Erebos är smart, fängslande och otroligt spännande läsning! Det är med rätta som österrikiska författaren Ursula Poznanski vann 2011 års Jugendliteraturpreis, Tysklands största litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur. Jag är helt såld på Erebos, och jag gillar inte ens att spela datorspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar