måndag 10 oktober 2011

Om längtan och lust

Katerina Janouch, känd svensk sexrådgivare, men även författare, inleder sin serie om kärlek och första sexet med Amandas bok. I tre böcker får vi följa kompisarna Amanda, Jonna och Saga.

Amanda går i nian, hon är byxmyndig och får alltså lov att ha sex om hon vill - och det vill hon, men hur det ska gå till vet hon inte. Hon känner sig ärligt talat stressad av att fortfarande vara oskuld och tänker att många andra i hennes ålder redan är mycket erfarnare. Det känns liksom som att alla andra redan vet hur det är, hur och vad man ska göra och framför allt vet de hur det känns. Amanda vill också veta, men just sådana här saker är svårt att prata om även med bästa kompisen Jonna. Och no way att man kan snacka med sin mamma eller någon annan vuxen om hur det känns. Det är en himla tur att man lever i ett informationssamhälle där det mesta går att ta reda på tack vare google. Och så lånar Amanda böcker av Erica Jong, Kerstin Thorvall och Susanne Brögger.

Men problemet kvarstår ändock: Hur göra för att bli av med oskulden? Killarna i klassen är antingen mesproppar eller totalt omogna och störiga. Hon kan inte ens tänka sig att kyssa någon av dem, allra minst Axel. Axel och Amanda var bästisar på dagis och lekte jämt men när Axel flyttade förlorade de kontakten. Nu har Axel kommit tillbaka och dessutom hamnat i Amandas klass, men han är totalt förändrad, snackar inte ens med Amanda och Amanda har inte ens brytt sig om att berätta för någon annan att de kände varandra som små. När Amandas mamma bjuder hem Axel och hans mamma på middag vill Amanda bara försvinna från jordens yta. Men det påtvingade mötet med Axel blir absolut inte som Amanda tänkt sig. Långt ifrån.

Andra delen Jonnas bok har nyligen släppts och 2012 kommer del tre, Sagas bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar