söndag 28 augusti 2011

Inte bara tennis

Inte bara tennis av Peter Barlach handlar om John som går i 6:an. På fritiden hänger han med kompisar och spelar tennis. Förutom en egen TV så drömmer John om att en gång slå kompisen Simon i tennis. När han behöver nya skor lyckas John övertala sin mamma att köpa ett par svindyra Nikeskor. Skorna kommer att göra honom snabbare och han kommer att få bättre grepp på banan. John är överlycklig över sina skor tills han inser att de köpt en storlek för små. Istället för att bli bättre på tennis får John skavsår och ömma blodiga fötter som gör att han inte kan springa alls. I smyg letar han upp sina gamla slitna skor och gömmer de nya. Han vågar ju inte berätta för mamma att han inte kan använda de nya skorna, särskilt inte när de nu var så dyra.

En kväll när John är hos en kompis och spelar tv-spel ringer hans pappa och vill att John kommer hem genast. Pappan låter inte alls som vanligt och John försöker att inte tänka på vad som kan ha hänt medan han går den tio minuter långa vägen hem. Han förstår att något är fel men han hade inte kunnat föreställa sig det som pappan berättar för John. Johns mamma har varit med om en bilolycka och omkommit.

Peter Barlach skriver väldigt rakt och ärligt om hur det kan vara att förlora en förälder och hur man hanterar sorgen efter förlusten. Vardagen med skola, tennis och kompisar fortsätter. Först en dag i taget, men efter ett tag är vissa dagar nästan precis som vanligt igen. Men andra dagar kan John bryta ihop av minsta lilla minnesfragment av modern. Och de där nya skorna känns som det var hundra år sen de köpte. John kan lika gärna slänga dem, hans mamma kommer ju ändå inte att märka det nu.

Inte bara tennis handlar också väldigt mycket om sport, inte bara tennis, och det kan nog locka en del läsare. Men framför allt är Inte bara tennis en viktig bok om att hantera sorg och förlust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar