lördag 4 juni 2011

Fångad, men inte helt fast

Nästa vecka är det bokcirkel med Svedalabibblosarna och till den gången ska vi ha läst Fångad av Lucy Christopher. Jag var jättesugen på den boken. Handlingen lockar och låter riktigt lovande. Dessvärre levde boken inte helt upp till förväntningarna och jag nöjer mig med att ge ett gott, men något ljummet omdöme.

Gemma och hennes föräldrar befinner sig på Bangkoks flygplats när de råkar i gräl med varandra. Gemma går ifrån sina föräldrar för att få lite lugn och ro innan flygresan. När hon beställer en kaffe erbjuder sig en främmande man att betala och han gör henne sällskap. Mannen presenterar sig som Ty, han har snälla blå ögon och verkar väldigt trevlig. De småpratar och dricker sitt kaffe. Sedan börjar världen snurra för Gemma, omgivningen blir suddig och hon låter sig föras iväg av den främmande mannen.

När Gemma vaknar upp befinner hon sig i ett litet skevt trähus mitt ute i öknen. Det finns inget annat än olidlig hetta och sand så långt ögat kan se. Det visar sig att den trevlige främlingen i flera år haft Gemma under uppsikt och kidnappningen är minutiöst planerad. I åratal har han planerat för deras liv tillsammans och han förväntar sig att Gemma ska komma att älska sitt nya liv. Och att hon ska komma att älska honom, så som han älskar henne. Det finns ingenstans för Gemma att fly, hon försöker, men mannen berättar för henne att det är lönlöst att försöka. Utan honom kommer hon inte att överleva.

Det här är en thrilleraktig berättelse som har alla förutsättningar för att hålla spänningen uppe boken igenom. Men. Lite förutsägbart är det. Det är uppenbart att Gemmas motstånd gentemot mannen så småningom kommer att brytas ned. Speciellt som denne man är snygg, ung och vältränad och uppenbarligen en man som Gemma vid första mötet på flygplatsen känner sig attraherad av. Fast jag får väl erkänna att en yngre version av mig fullkomligen hade älskat den här boken och framför allt den kittlande spänningen mellan Gemma och hennes snygge kidnappare. Och helt förutsägbart är slutet trots allt inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar