måndag 27 juni 2011

Aya

I Aya från Yopougon får man lära känna ett annat Afrika än det som så ofta skildras i nyheterna. Varken hungersnöd eller krig avhandlas utan istället är det här en sorglös (nåja) afrikansk uppväxtskildring som återberättas av författaren Marguerite Abouet. Författaren själv är uppvuxen på Elfenbenskusten i Yopougon,
"... en stadsdel i Abidjan för folk som har det ganska bra men inte räknas till de fina" (s.3)

Aya är 19 år och drömmer om att plugga vidare till läkare, något som ogillas av hennes far som hellre tycker att hon bör gifta sig med en inflytelserik man. Till skillnad från Aya gillar båda hennes väninnor Adjoua och Bintou att gå ut på makís (ett slags uteställe), dricka öl och dansa och träffa snygga killar. Det ses inte med blida ögon av föräldrarna att flickorna går ut och roar sig hela nätterna, men båda hittar på sätt att smita ut.

Vi får ta del av några vanliga tonårstjejers vardagsliv i Abidjan i den tecknade seriens format och det känns skönt att få läsa om ett Afrika utan krig och oroligheter. Det här är första översatta delen av serien. I Frankrike har 6 delar givits ut och jag hoppas att fler delar blir översatta till svenska. Det blir nämligen rätt korthugget att bara läsa första delen som jag tycker är något hoppig. Karaktärerna och framförallt berättelserna hade kunnat utvecklas mycket mer. Men själva serietecknandet erbjuder, snygga och uttrycksfulla bilder till trots, ett begränsat format och det är möjligt att man får en bättre och samlad bild av Aya och hennes vänner om man läser flera delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar