torsdag 7 april 2011

3 X Argasso

Argasso förlag ger i första hand ut lättlästa översatta engelskspråkiga titlar för barn och ungdom. Lättlästa som de är har jag på kort tid läst tre titlar av tre olika författare.

Textlek av Kate Cann handlar om Mel som är tillsammans med Ben. Ben är den bästa pojkvännen ever och Mel tycker ibland att det är för bra för att vara sant att han just fastnat för henne! Men så börjar någon skicka otäcka sms till Mel. I sms:en står det att Ben bara leker med henne och att han tänker dumpa henne. Mel vill inte tro på meddelandena och hoppas att det är som hennes kompis Lisa påstår, att det är någon som bara vill förstöra mellan Mel och Ben. Men kan Mel lita på att det är så? Visst känns det som att det skulle kunna ligga sanning bakom sms:en?

Mary Arrigan har skrivit Hemlös som handlar om 14-årige Matthew. Matthew bor hos en fostermamma och dennas nye bråkige pojkvän. Efter att ha fått stryk av mammans pojkvän får Matthew nog och bestämmer sig för att dra. Han packar en rygga med kläder och pengar som han sparat och ger sig ut på gatorna. Det första som händer är att han blir rånad på sina pengar men han träffar också Jeremy, eller gentlemanna-Jeremy som han kallas. Jeremy tar Matthew under sitt beskydd och lär ut hur man bäst överlever på gatan.

De flesta av Argassos böcker brukar sluta lyckligt (ofta lite väl sockersött-lyckligt och bra för min smak) men Johnny Kemps återkomst av Keith Gray har ett riktigt bra och tänkvärt slut. Dan som är bokens huvudperson är den som fick nog och vågade sätta dit Johnny Kemp, skolans värsting, och fick honom avstängd från skolan. Men nu är Johnny tillbaka och han tänker inte låta Dan komma undan med vad han gjort. Dan försöker till varje pris undvika en konfrontation, men det är oundvikligt. En uppgörelse krävs och det blir en blodig sådan. Det jag gillar med Johnny Kemps återkomst är att skolans övriga elevers handlande (eller icke-handlande) formar Dan till en person han själv varit livrädd för. Det här är en riktigt tankeväckande berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar