onsdag 23 mars 2011

Ingen behöver veta

I Ingen behöver veta ifrågasätter Christina Wahldén myten om att killar inte skulle kunna bli våldtagna. Gustaf går sista terminen i 9:an. Han bor tillsammans med sin ensamstående mamma som satsar allt på karriären. Hon arbetar som kirurg och är sällan hemma. Gustaf å sin sida satsar allt för att till hösten komma in på skidgymnasium. Han är en skicklig utförsåkare, men så vurpar han i backen och bryter armen och är därmed borta från säsongens tävlingar. Han retar sig på att hans bästa vän Oscar, tillika hans värsta konkurrent, nu kommer att placera sig bättre än honom. Dessutom oroar han sig för att Oscar kommer att bli ihop med Elin som Gustaf i hemlighet är kär i, nu när Gustaf inte kan vara med på träningarna och träffa Elin lika mycket.

I samma veva åker Gustafs mamma iväg på en två veckor lång läkarkonferens. Hon gillar inte att Gustaf ska vara ensam hemma med bruten arm och allt, så hon ber sin syster, Gustafs moster Agneta, att komma och bo i huset. Agneta är sin systers motsats. Hon är slarvig och ansvarslös och hon har nyligen blivit dumpad av sin pojkvän och tröstar sig med att tömma husets vinförråd. En natt vaknar Gustaf av att någon kryper ner i hans säng. Det är mostern som vill "värma sig". Helst vill Gustaf kasta ut henne i snön, men han kan inte stå emot. Dessutom så behöver ju ingen veta. Skammen och skuldkänslorna efteråt tär på Gustaf och han vet snart inte vart han ska ta vägen.

Ingen behöver veta är som många av Wahldéns andra böcker tankeväckande och gripande och tar upp ett ämne som det inte pratas så mycket om. Wahldén skriver med ett enkelt språk vilket gör det lätt att sträckläsa hennes böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar