torsdag 24 mars 2011

Döden finns liksom

Medan Yassir går ut för att slänga sopor blir hans pappa skjuten och svårt skadad av rånare i sin egen butik. Yassirs mamma stänger in sig i sig själv och Yassir själv försöker leta upp de skyldiga för att ställa dem till svars. Tillvaron för familjen rasar samman under tiden pappan ligger på sjukhus, men så blir han sakta bättre och får komma hem. Men lyckan är kort, tre veckor senare avlider pappan.

Chocken efter att ha varit med när pappan blivit skjuten övergår i sorg och hela Yassirs tankevärld kretsar kring pappan och döden. Strax innan hans pappa blev skjuten bråkade Yassir och pappan, och Yassir önskade sin far åt helvetet. Nu efteråt ångrar han sina tankar och tar i tysthet på sig skulden för faderns död. Vardagen återgår så småningom till något slags normalt tillstånd. Men tankarna kring döden, livet och sorgen efter fadern finns ständigt närvarande. Yassir känner ett stort behov av att prata med någon om sina tankar och han försöker prata med sina kompisar trots att de sällan snackar om allvarliga ämnen som dessa. Han märker att hans behov av att prata väcker liv i kompisarnas egna frågor och tankar och Yassir känner att han måste backa.

Döden finns liksom av Marie-Chantal Long handlar om att bearbeta sorgen och saknaden efter en närståendes bortgång, men också om att förstå och acceptera livet såväl som döden. Och hur viktigt det är att prata om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar